Βαγγέλης Λαμπάκης «Στην επένδυση θανάτου, θα αντισταθούμε μέχρι θανάτου»

Με ένα πανθρακικό –και πάνδημο, όπως λένε οι διοργανωτές- συλλαλητήριο στην Αλεξανδρούπολη τη Δευτέρα ετοιμάζονται να απαντήσουν οι κάτοικοι στην «με κάθε κόστος» επιβολή της εξόρυξης χρυσού στον νομό Εβρου, που υποσχέθηκε ο Αντώνης Σαμαράς πριν λίγες μέρες στην Eldorado Gold. Ολόκληρη η τοπική κοινωνία –22 δημοτικά συμβούλια, το περιφερειακό συμβούλιο, επιστημονικοί φορείς, σύλλογοι εργαζομένων- εδώ και χρόνια αντιτίθενται στην «επένδυση». Ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης, Βαγγέλης Λαμπάκης, μίλησε στην «Εφ.Συν.» για τον αγώνα των κατοίκων ενάντια «στους χρυσοθήρες του θανάτου».

 Συνέντευξη στην Ντίνα Δασκαλοπούλου

-Κύριε δήμαρχε, χθες γίνατε το πρόσωπο της ημέρας στα σόσιαλ μίντια.

Ελπίζω το πρόβλημά μας να γίνει το θέμα της κάθε μέρας. Απλώς κάποιο σάιτ ανέσυρε ένα βίντεο από συνάντηση που είχα με τον Καναδό πρέσβη πριν από 4 μήνες και θεωρήθηκε από όσους το αναπαρήγαγαν ότι επρόκειτο για συνάντηση που έγινε χθες. Και σήμερα πάντως να γινόταν, θα του έλεγα ακριβώς τα ίδια: «Θέλουμε να μας αφήσετε ήσυχους να αναπτύξουμε εδώ την αλιεία μας, την κτηνοτροφία μας, τον τουρισμό μας, τα δάση μας, για να μπορέσουμε να προκόψουμε. Αν πραγματικά εκτιμάτε τον ελληνικό πολιτισμό, αφήστε μας ήσυχους.

-Ορισμένοι πολίτες σκέφτονται ότι με την εξόρυξη χρυσού θα σωθεί η χώρα, αφού θα εισρεύσουν χρήματα στα δημόσια ταμεία.

Πρόκειται για μια συμφωνία αποικιοκρατική. Στην Αλεξανδρούπολη θα εξορυχτούν 480 τόνοι χρυσού σε 7,5 χρόνια. Ο πλούτος δίνεται στους ξένους αντί των Ελλήνων. Δεν υπάρχει δυνατότητα εισροής χρημάτων στα ταμεία μας, αφού ο χρυσός φεύγει ημιπαρασκευασμένος, σε μορφή dore (δηλαδή μαζί με τις πρώτες ύλες). Ετσι η αξία της ουγκιάς ανέρχεται στα 120 δολάρια αντί των 1.750 αν ήταν καθαρός. Επιπλέον, επειδή θεωρείται μεταποιητική επένδυση θα χρηματοδοτηθεί και από το ΕΣΠΑ.

-Υπάρχει και το αντεπιχείρημα ότι θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας.

Για την ώρα έχουν προσληφθεί 10 άτομα. Η εταιρεία φυσικά τάζει στην τοπική κοινωνία λαγούς και πετραχήλια: στην αρχή μιλούσαν για 80 θέσεις εργασίας, μετά τις έκαναν 120 και για να μπουν στο fast track είπαν πως θα είναι 200. Απέναντι σ” αυτό είναι μια ολόκληρη κοινωνία από 1999. Τα δημοτικά συμβούλια σε Αλεξανδρούπολη, Κομοτηνή, Σάπες τοποθετούνται διαχρονικά ομόφωνα ενάντια στην επένδυση. Το περιφερειακό συμβούλιο Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης τοποθετήθηκε κατά της «επένδυσης» με 53 ψήφους και μόνο μία υπέρ. Δεν υπάρχει σύλλογος που να μην έχει εναντιωθεί, όπως επίσης και το Εργατικό Κέντρο και το ΤΕΕ Θράκης, γιατροί, φαρμακοποιοί, μηχανικοί. Αυτή θα είναι κυριολεκτικά εργασία θανάτου: θα χρησιμοποιηθεί κυάνιο, 87.000 τόνοι εκρηκτικά και φουρνέλα. Ολα αυτά, όπως τεκμηριώνουν οι επιστήμονες, θα καταστρέψουν την υγεία των κατοίκων της περιοχής.

- Πόσο επικίνδυνο είναι το κυάνιο;

Σύμφωνα με μελέτες της ίδιας της εταιρείας το κυάνιο αποτελεί τον μοναδικό τρόπο για την εξόρυξη του χρυσού. Είναι ένα υλικό που δεν εξατμίζεται, δεν διαλύεται και θα μείνει για χιλιάδες χρόνια. Θα ανοιχτούν δεξαμενές 90 μέτρων (45 υπέργειες και 45 υπόγειες) όπου θα τοποθετηθούν 11,5 τόνοι κυανιούχα τέλματα. Αν λάβουμε υπόψη ότι πριν από 1,5 μήνα στην Αλεξανδρούπολη έβρεξε 1,5 ώρα 76 χιλιοστά βροχής (βροχή που πέφτει σε 6 μήνες) είναι πολύ πιθανό να υπάρξουν ρήγματα στα τοιχώματα που θα αφήσουν το κυάνιο να διαχυθεί σε ακτίνα 100 χλμ από το σημείο διαρροής. Το Πέραμα (σ.σ. όπου και βρίσκεται το ορυχείο) βρίσκεται 500 μ. από τη θάλασσα, 200 μ. από τα χωριά και 15 χλμ σε ευθεία γραμμή από την Αλεξανδρούπολη.

-Στην περιοχή σας φύεται η μαύρη πεύκη, ένα δέντρο μοναδικό, αφού απαντά μόνο εδώ και στη Σουηδία. Τι θα σημαίνει για το περιβάλλον η εξόρυξη χρυσού;

Οι 120 χρυσοφόροι λόφοι θα «ξυριστούν» αλλοιώνοντας το ανάγλυφο της περιοχής. Συν τοις άλλοις, επειδή θα χρησιμοποιήσουν τόνους νερού, θα αποστραγγιστεί ο υδροφόρος ορίζοντας. Αυτό θα έχει άμεσες συνέπειες σε γεωργία και κτηνοτροφία, θα μολυνθεί η θάλασσα, θα καταστραφεί ο τουρισμός. Ο κόσμος από την Αλεξανδρούπολη, την Κομοτηνή, τις Σάπες θα αναγκαστεί να φύγει.
-Ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε ότι «με κάθε κόστος» μέσα στις επόμενες μέρες η άδεια για εξορύξεις θα παραχωρηθεί στην εταιρεία. Τι περιθώρια αντίδρασης έχει η κοινωνία;

«Εμείς είμαστε αντίθετοι σε αυτή την επένδυση από το 1999. Ο κύριος Σαμαράς, εξαιτίας των κουκουλοφόρων που αμαύρωσαν τον κοινωνικό μας αγώνα, έσπευσε να υποστηρίξει την επένδυση του θανάτου. Η Eldorado έχει θυγατρική τη «Θράκη Α.Ε.» στην οποία έχει μερίδιο και ο Μπόμπολας. Εχουν καταθέσει περιβαλλοντική μελέτη επιπτώσεων και περιμένουν να τους δοθεί άδεια ερευνών από το ΥΠΕΚΑ. Με το που θα λάβουν την άδεια, θα ξεκινήσουν τις εργασίες μέσα σε 1 μήνα. Η πρώτη δική μας απάντηση θα είναι το συλλαλητήριο της Δευτέρας, στο οποίο σας καλούμε όλους –δημοσιογράφους και πολίτες. Επίσης, θα εξαντλήσουμε όλα τα νόμιμα μέσα αν δοθεί αυτή η άδεια: θα προσφύγουμε στο ΣτΕ και θα κάνουμε αίτηση ακυρώσεως και ασφαλιστικά μέτρα έτσι ώστε για 1,5 χρόνο να μην μπορούν να γίνουν εργασίες. Στην επένδυση του θανάτου, θα αντισταθούμε μέχρι θανάτου.

 ……………………………………………………………………………………………………………………………….

Ο κ. Βαγγέλης Λαμπάκης είναι δήμαρχος Αλεξανδρούπολης
01/03/2013