<<...Είναι κακό πράγμα η ανεργία, αλλά είναι χειρότερο ο θάνατος. Είναι καλό πράγμα η ανάπτυξη, αλλά είναι καλύτερο η ζωή. Θα προτιμούσα να μιλάω για τη ζωή, αλλά αν γίνουν τα χρυσωρυχεία θα σας μιλάω μόνο για την ψυχή σας. Τίποτα δεν θα έχω να πω πια για τη ζωή.>> Μητροπολίτης Άνθιμος,ομιλία-συλλαλητήριο ενάντια στα χρυσωρυχεία Αλεξανδρούπολη 16/1/2008 ( από τον ιστότοπο της Ιεράς Μητρόπολης Αλεξανδρουπόλεως http://www.imalex.gr/EF4AFB8A.el.aspx)

Σάββατο 9 Μαρτίου 2013

ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ γεν.διευθ. ΧΡΥΣΩΡΥΧΕΙΑ ΘΡΑΚΗΣ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΚΕΡΔΟΣ 9-3-2013

<<Για τις αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας είπε ότι οι μόνοι που διαφωνούν είναι τα πολιτικά πρόσωπα των τοπικών φορέων>>!!!!

Γιατί παγώνει η επένδυση των Χρυσωρυχείων στο Πέραμα


Γιατί παγώνει η επένδυση των Χρυσωρυχείων στο Πέραμα
«Παγώνει» η κυβέρνηση την επένδυση εξόρυξης χρυσού στη Θράκη, μετά την κοινωνική αναταραχή που ξέσπασε στη Χαλκιδική για την επέκταση του εργοστασίου στην περιοχή Σκουριές.


Με μία αιφνιδιαστική ανακοίνωση, η κυβέρνηση διά του κ. Σίμου Κεδίκογλου έκανε λόγο για νέα στοιχεία εμπειρογνωμόνων όσον αφορά την επένδυση του έργου «Μεταλλευτικές Εγκαταστάσεις και Εγκαταστάσεις προς παραγωγή χρυσού στο Πέραμα, του δήμου Αλεξανδρούπολης», της εταιρείας Χρυσωρυχεία Θράκης ΑΜΒΕ, «προτού», όπως τονίζεται, «προχωρήσει στην τελική της απόφαση».

Στελέχη της κυβέρνησης αποκρούουν την άποψη ότι στην κίνησή της αυτή οδηγήθηκε προκειμένου να εκτονωθεί η ένταση που προκλήθηκε στη Χαλκιδική και υποστηρίζουν ότι στηρίζεται στις νέες μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής.

Ωστόσο, η αντιπαράθεση στη Χαλκιδική, που ουκ ολίγες φορές τέθηκε εκτός ελέγχου, προκαλεί έντονο προβληματισμό στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ δεν υπάρχει, κατά τις πληροφορίες, ούτε ένας βουλευτής της ΝΔ στην περιοχή της Θράκης που να στηρίζει τη συγκεκριμένη επένδυση.

Ωστόσο, η κυβέρνηση, με την ανακοίνωση που εξέδωσε ο κ. Κεδίκογλου, διαμηνύει ότι η επέκταση των εξορύξεων στην περιοχή «Σκουριές» στη Χαλκιδική θα γίνει κανονικά.

«Αναφορικά με την πρόοδο της επένδυσης του έργου ''Μεταλλευτικές - Μεταλλουργικές Εγκαταστάσεις Μεταλλείων Κασσάνδρας'' της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός ΑΕΜΒΧ στο Δ. Αριστοτέλη, Π.Ε. Χαλκιδικής, η κυβέρνηση έχει ήδη εγκρίνει και ολοκληρώσει τις ενέργειες και τις διαδικασίες που απαιτούνται προκειμένου να εκδοθούν άμεσα οι απαιτούμενες οικοδομικές άδειες», σημειώνεται στην κυβερνητική ανακοίνωση.

Μαρκόπουλος: Μόνο η Ελλάδα δεν εκμεταλλεύεται τον χρυσό

Τριάδα Μπράτσιουbratsiou@kerdos.gr

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Σε 150 εκατ. ευρώ ανέρχεται το ύψος της άμεσης επένδυσης χρυσού στο Πέραμα Εβρου, μόλις η εταιρεία εξόρυξης Χρυσωρυχεία Θράκης λάβουν το «πράσινο φως» για τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, αλλά σε βάθος δεκαετίας θα επενδυθούν στην περιοχή ακόμη 190 εκατ. ευρώ, ενώ μέχρι σήμερα έχουν δαπανηθεί 45 εκατ. ευρώ για την έρευνα και πιστοποίηση του κοιτάσματος. Σύμφωνα με την τεχνικοοικονομική μελέτη των Χρυσωρυχείων Θράκης, σήμερα απασχολούνται 40 εργαζόμενοι και θα δημιουργηθούν με την έναρξη της επένδυσης 150 νέες θέσεις εργασίας και 800 έμμεσες θέσεις εργασίας. Η μισθοδοσία θα ανέρχεται σε 6 εκατ. ευρώ ετησίως, ενώ θα διατίθενται περί τα 20 εκατ. ευρώ ετησίως στην τοπική οικονομία, αλλά η άμεση φορολογία θα ξεπερνά τα 300 εκατ. ευρώ.

Οι έρευνες για τον εντοπισμό κοιτασμάτων χρυσού στο Πέραμα ξεκίνησαν το 1995 και εντόπισαν κοιτάσματα χρυσού 30 τόνων ή 1 εκατ. ουγγιές, ενώ στη Βόρεια Ελλάδα υπάρχουν βεβαιωμένα αποθέματα χρυσού τουλάχιστον 450 τόνων, σύμφωνα με μελέτη του ΙΓΜΕ.

Τα Χρυσωρυχεία Θράκης ελέγχονται κατά 100% από την καναδική Eldorado Gold Corporation - εξαγόρασε και την Ελληνικός Χρυσός - η οποία κατέθεσε στο αρμόδιο υπουργείο προμελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων που εγκρίθηκε τον Φεβρουάριο του 2012 από το ΥΠΕΚΑ. Στις 30 Μαρτίου του 2012 κατατέθηκε η πλήρης Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) και ξεκίνησε τον ίδιο μήνα η διαβούλευση με την τοπική κοινωνία. Τον Ιούνιο του 2012 το έργο εντάχθηκε στη διαδικασία για την επιτάχυνση και διαφάνεια υλοποίησης στρατηγικών επενδύσεων fast track του υπουργείου Ανάπτυξης. Μετά μάλιστα την έγκριση της ΜΠΕ από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, η διοίκησης της εταιρείας περίμενε να λάβει το τελικό «ok» για να ξεκινήσει η επένδυση εξόρυξης χρυσού στη Θράκη. Ωστόσο η ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου κ. Σίμου Κεδίκογλου ότι «η κυβέρνηση θα επανεξετάσει νέα στοιχεία εμπειρογνωμόνων για την επένδυση παραγωγής χρυσού στο Πέραμα», μάλλον προοιωνίζεται κάποια καθυστέρηση.

Γι’ αυτό το θέμα ο γενικός διευθυντής της εταιρείας Χρυσωρυχεία Θράκης κ. Γιώργος Μαρκόπουλος δήλωσε στο «Κέρδος» ότι «η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στον κόσμο που δεν εκμεταλλεύεται τον χρυσό, τον ορυκτό της πλούτο. Διαδικασία που γίνεται από την εποχή του Μέγα Αλεξάνδρου». Επισήμανε ότι το έργο χρυσού Περάματος θα αποτελέσει μία από τις σημαντικότερες μέχρι σήμερα παραγωγικές επενδύσεις στην περιοχή της Θράκης με ιδιαίτερα θετική συνεισφορά στην οικονομία και την ποιότητα ζωής των κατοίκων της περιοχής, ενώ παράλληλα θα εξασφαλίζει τα αυστηρότερα περιβαλλοντικά πρότυπα λειτουργίας και κοινωνικής υπευθυνότητας. Η οικονομική και κοινωνική συνεισφορά του έργου στο Πέραμα τόνισε, θα ενισχύσει την απασχόληση στην περιοχή, παραγωγικούς τομείς που θα σχετίζονται με την εξόρυξη χρυσού, ενώ θα έχει άμεση επίδραση στην εθνική και τοπική οικονομία από τους φόρους που θα καταβάλλει η επιχείρηση. Πιστεύει ότι τα γεγονότα στην Ιερισσό οδήγησαν στην ανακοίνωση του κ. Κεδίκογλου για τα Χρυσωρυχεία Θράκης. Ωστόσο τόνισε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να αποφασίσει αν θέλει ξένες επενδύσεις, γιατί αυτές οι αποφάσεις επηρεάζουν άλλους υποψήφιους επενδυτές. Για τα Χρυσωρυχεία Θράκης είπε ότι «θα συνεχίσουν να περιμένουν την οριστική απόφαση της κυβέρνησης για την ΜΠΕ, γιατί το έργο είναι σύμφωνο με την ευρωπαϊκή και ελληνική νομοθεσία και τηρεί όλες τις προϋποθέσεις». Αρα, διερωτήθηκε, ποιος ο λόγος να μην υλοποιηθεί το έργο;

Για τις αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας είπε ότι οι μόνοι που διαφωνούν είναι τα πολιτικά πρόσωπα των τοπικών φορέων. Για το επιχείρημα της τοπικής κοινωνίας ανέφερε ότι θέλουν ήπιες μορφές ανάπτυξης στην περιοχή και να δοθεί έμφαση στον τουρισμό και επικαλέστηκε παράδειγμα της Φινλανδίας όπου 15 χλμ. μακριά από μονάδα παραγωγής χρυσού δημιουργήθηκε resort και παρουσιάζει σημαντική τουριστική ανάπτυξη. Ο ίδιος πιστεύει ότι η επένδυση χρυσού στη Θράκη θα αναπτύξει τον τουρισμό της περιοχής, αλλά και το σύνολο της τοπικής οικονομίας.

Η εταιρεία, τόνισε, θα συνεχίσει να είναι σε αναμονή έγκρισης της ΜΠΕ, αλλά δεν ξέρει μέχρι πότε θα έχει την υπομονή να επιμένει στην επένδυση αυτή, καθώς οι διαδικασίες δεν είναι και τόσο fast. Βέβαια έσπευσε να διευκρινίσει ότι το fast track είναι απλά σύστημα ελέγχου τήρησης των χρονοδιαγραμμάτων που προβλέπει η νομοθεσία.

Τέλος, ο κ. Μαρκόπουλος σχολίασε ότι τα κοιτάσματα χρυσού συνιστούν ουσιαστική πλουτοπαραγωγική πηγή στη διεθνή οικονομία και προσδίδουν, εκτός από οικονομική ευρωστία και γεωστρατηγική σημασία για τις χώρες παραγωγούς. Σήμερα, λειτουργούν σε όλο τον κόσμο 980 μεταλλεία χρυσού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου