<<...Είναι κακό πράγμα η ανεργία, αλλά είναι χειρότερο ο θάνατος. Είναι καλό πράγμα η ανάπτυξη, αλλά είναι καλύτερο η ζωή. Θα προτιμούσα να μιλάω για τη ζωή, αλλά αν γίνουν τα χρυσωρυχεία θα σας μιλάω μόνο για την ψυχή σας. Τίποτα δεν θα έχω να πω πια για τη ζωή.>> Μητροπολίτης Άνθιμος,ομιλία-συλλαλητήριο ενάντια στα χρυσωρυχεία Αλεξανδρούπολη 16/1/2008 ( από τον ιστότοπο της Ιεράς Μητρόπολης Αλεξανδρουπόλεως http://www.imalex.gr/EF4AFB8A.el.aspx)

Σάββατο 24 Μαρτίου 2012

Παραιτούνται δήμαρχοι αν λειτουργήσουν τα χρυσωρυχεία στον Έβρο-radioevros

Παραιτούνται δήμαρχοι αν λειτουργήσουν τα χρυσωρυχεία στον Έβρο

22 Μαρτίου, 2012
Οι δήμαρχοι της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης δημοσιοποίησαν την πρόθεση τους να προβούν στην ακραία πράξη της παραίτησης στην περίπτωση που η κεντρική διοίκηση εγκρίνει το έργο του χρυσού στο Πέραμα Έβρου.
Με ομόφωνο ψήφισμα της η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης διαμηνύει στον υπουργό Εσωτερικών Τάσο Γιαννίτση, την απόφασή των δημάρχων να παραιτηθούν μαζικά του αξιώματος τους, αν αδειοδοτηθεί η επένδυση χρυσού στο Πέραμα Έβρου.
Την σχετική πρωτοβουλία για την απόφαση - ψήφισμα είχε ο Δήμαρχος Κομοτηνής, Γιώργος Πετρίδης. Η παραίτηση, είχε εκφραστεί προ καιρού και από τον κ. Λαμπάκη, Δήμαρχο Αλεξανδρούπολης, ως έσχατο μέσο αντίστασης κατά της εταιρείας χρυσού τώρα όμως αποκτά ιδιαίτερο πολιτικό ενδιαφέρον καθώς συντάσσονται όλοι οι δήμαρχοι και μάλιστα τη στιγμή που για κάποιους από αυτούς, το πρόβλημα ελάχιστα τους αγγίζει.
Μάλιστα ο κ. Λαμπάκης έκανε λόγο για ηρωική απόφαση, όταν μάλιστα κάποιους δεν τους αφορά άμεσα και για ένα τρομακτικό όπλο που θα αποτελέσει το κενό εξουσίας που θα δημιουργήσει η παραίτηση των δημάρχων, κάτι που όπως είπε, δεν αντιμετωπίζεται.
Το ψήφισμα του Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΕΔ ΑΜ-Θ, το οποίο αφορά το θέμα της λειτουργίας χρυσωρυχείων στη Θράκη έχει ως εξής:
Προς Υπουργό Εσωτερικών κ. Αναστάσιο Γιαννίτση
Ύστερα από την ομόφωνη απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου ΑΜ-Θ αλλά και των Δημοτικών Συμβουλίων Αλεξανδρούπολης, Σαπών - Μαρώνειας και Κομοτηνής κατά της ίδρυσης χρυσωρυχείων στο Δήμο Αλεξανδρούπολης και Μαρώνειας - Σαπών, ομόφωνα εμείς οι Δήμαρχοι της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης αποφασίσαμε να θέσουμε στη διάθεση του Υπουργού Εσωτερικών την παραίτηση μας σε περίπτωση που εγκριθεί η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων και λειτουργήσουν τα χρυσωρυχεία στην περιοχή.
Συντασσόμαστε και ενισχύουμε με το παρόν ψήφισμα τη στάση όλων των επιστημονικών, πολιτιστικών και κοινωνικών φορέων της τοπικής και ευρύτερης κοινωνίας που ενδιαφέρονται για το μέλλον της περιοχής και αντιστέκονται σε κάθε κυβερνητική απόφαση που στο βωμό της ανάπτυξης υπονομεύει την ποιότητα ζωής των δημοτών της.
Ταυτόχρονα με το παρόν ψήφισμα απαιτούμε να ρυθμιστεί νομοθετικά η απαγόρευση της εξόρυξης χρυσού με την χρήση του θανατηφόρου κυανίου.
Για τα Μέλη του ΔΣ της ΠΕΔ ΑΜΘ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
Κωνσταντίνος Σιμιτσής
Δήμαρχος Καβάλας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου