<<...Είναι κακό πράγμα η ανεργία, αλλά είναι χειρότερο ο θάνατος. Είναι καλό πράγμα η ανάπτυξη, αλλά είναι καλύτερο η ζωή. Θα προτιμούσα να μιλάω για τη ζωή, αλλά αν γίνουν τα χρυσωρυχεία θα σας μιλάω μόνο για την ψυχή σας. Τίποτα δεν θα έχω να πω πια για τη ζωή.>> Μητροπολίτης Άνθιμος,ομιλία-συλλαλητήριο ενάντια στα χρυσωρυχεία Αλεξανδρούπολη 16/1/2008 ( από τον ιστότοπο της Ιεράς Μητρόπολης Αλεξανδρουπόλεως http://www.imalex.gr/EF4AFB8A.el.aspx)

Κυριακή 17 Απριλίου 2011

Oι αλήθειες που αποκρύπτουν οι "χρυσοθήρες" (συνέντευξη Δρ.Κ.Αρίκα στο Ράδιο Έβρος)

16 Απριλίου, 2011(Από Ράδιο Έβρος) 
Απαντήσεις δίνει ο Δρ. Κυριάκος Αρίκας, Υφηγητής του Ινστιτούτου Ορυκτολογίας Πετρογραφίας Πανεπιστημίου Αμβούργου και μέλος της ομάδας εργασίας του ΤΕΕ Θράκης, η οποία διεξάγει μελέτες και γνωμοδοτεί για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις ορυχείων .
Τα δημοσιεύματα, που θέλουν έναν μυθικό "θησαυρό" να βρίσκεται κρυμμένος και ανεκμετάλλευτος στα πετρώματα της Θράκης πολλαπλασιάζονται με ταχύτητες ρεκόρ. Ταυτόχρονα ..Ακούστε εδώ την συνέντευξη:
http://www.radioevros.gr/wp-content/uploads/2011/04/dr-arikas-complete-low-fi-.mp3
και λόγω της οικονομικής κρίσης η τιμή του χρυσού αγγίζει ιλιγγιώδη ύψη, γεγονός που δίνει και πάλι ώθηση στα γνωστά σχέδια εξόρυξης χρυσού στο Πέραμα Έβρου και στις Σάπες Ροδόπης - σχέδια που στο παρελθόν είχαν απορριφθεί από τις τοπικές κοινωνίες, καθώς κρίθηκαν ως περιβαλλοντικά και κοινωνικά ανεύθυνα.

Εν μέσω αυτών των συγκυριών επιλέξαμε να θέσουμε μια σειρά ερωτήσεων, που τις περισσότερες φορές παραμένουν αναπάντητες.

Υπάρχει πράγματι "τόσο πολύ" χρυσάφι στο έδαφός μας και πόσο επικίνδυνη είναι η εξόρυξή του;

Με ποιες μεθόδους γίνεται και ποιες είναι οι συνέπειες για το περιβάλλον; Υπάρχουν δε τα περιβόητα οικονομικά οφέλη για την περιοχή, που σύμφωνα με τους υποστηρικτές του χρυσού θα αποφέρουν θέσεις εργασίας;

Τελικά ποιοι είναι αυτοί οι "καλοί ευεργέτες" που δηλώνουν διατεθειμένοι να μοιραστούν το υποτιθέμενο "κέρδος" με τους κατοίκους της Θράκης;
O Δρ. Κυριάκος Αρίκας μιλά για τους κινδύνους που εγκυμονεί η πιθανή εξόρυξη χρυσού στη Θράκη: 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου