<<...Είναι κακό πράγμα η ανεργία, αλλά είναι χειρότερο ο θάνατος. Είναι καλό πράγμα η ανάπτυξη, αλλά είναι καλύτερο η ζωή. Θα προτιμούσα να μιλάω για τη ζωή, αλλά αν γίνουν τα χρυσωρυχεία θα σας μιλάω μόνο για την ψυχή σας. Τίποτα δεν θα έχω να πω πια για τη ζωή.>> Μητροπολίτης Άνθιμος,ομιλία-συλλαλητήριο ενάντια στα χρυσωρυχεία Αλεξανδρούπολη 16/1/2008 ( από τον ιστότοπο της Ιεράς Μητρόπολης Αλεξανδρουπόλεως http://www.imalex.gr/EF4AFB8A.el.aspx)

Πέμπτη 30 Μαΐου 2013

Η Εldorado Gold ακούει στην Οτάβα τους έλληνες που δεν συμφωνούν με τα ορυχεία της UPDATE: Eldorado Gold turns up to hear Greek mine opponents in Ottawa


Η Εldorado Gold ακούει στην Οτάβα τους έλληνες που δεν συμφωνούν με τα ορυχεία της

http://eleutheriellada.wordpress.com/

BrentΤου Μπρέντ Πατερσον
Αυτό το βράδυ άκουσα τον Βαγγέλη Λαμπάκη ( δήμαρχο της Αλεξανδρούπολης) και τη Μαρία Καδόγλου (μια ακτιβιστρια από τη Χαλκιδική) να μιλουν στο Πανεπιστήμιο της Οτάβα για τα ορυχεία που αναπτύσσονται στη χώρα τους από  την Eldorado Gold που έχει για βάση της το Βανκούβερ. Συνοδεύονταν από τον Τόλη Παπαγεωργίου ο οποίος είναι επίσης από την Χαλκιδική.
tonight2Έχουν διανύσει περισσότερα από 7.500 χιλιόμετρα για να μιλήσουν στο Μόντρεαλ, την Οτάβα, το Τορόντο και το Βανκούβερ για να ευαισθητοποιήσουν το κοινό στον Καναδά σχετικά με τις επιπτώσεις των μεταλλείων στα δάση τους, τη γη και το νερό, και τη ζημιά που η εταιρεία έχει ήδη φέρει στην κοινότητά τους και τις δημοκρατικές διαδικασίες.
Η Μαρία μίλησε για τις Σκουριές και το ανοιχτής εξόρυξης ορυχείο χρυσού κοντά στην πόλη της Ιερισσού. Η κοινότητα της έχει σοβαρές ανησυχίες σχετικά με την κατανάλωση φυσικών πόρων και τη ρύπανση από το ορυχείο στην ποσότητα του νερού που έχουν για πόση και για τη γεωργία.
Ήδη εκατοντάδες στρέμματα δάσους έχουν ισοπεδωθεί από τις μπουλντόζες στο πλαίσιο της προετοιμασίας για το ορυχείο το οποίο έχει οριστεί να ανοίξει το 2015. Ο δήμαρχος μίλησε για το ορυχείο χρυσού Περάματος κοντά στην πόλη του. Τόνισε ότι το κυάνιο που θα χρησιμοποιηθεί σε αυτό το ορυχείο σημαίνει θάνατος. Τόνισε ότι 22 δήμαρχοι της περιοχής αντιτίθενται το ορυχείο, και ότι ανεξάρτητα αν θα έχει άδεια ή όχι, οι άνθρωποι δεν θα επιτρέψουν να λειτουργήσει.
tonight1Περίπου 30 άτομα ήταν παρόντες σε αυτήν την εκδήλωση (αν και εκατοντάδες περισσότεροι θα ακούσουν  γι ‘αυτό μέσω των κοινωνικών μέσων διαδυκτιακής μαζικής ενημέρωσης). Αυτό που έκανε τη βραδιά ιδιαίτερα φορτισμένη ήταν ότι τα τρία στελέχη της Eldorado Gold από την Ελλάδα ήταν στο ακροατήριο, μαζί με τον πρόεδρο της εταιρείας από το Βανκούβερ. Οι ομιλητές τους καλωσόρισαν και έφυγαν  αναμφίβολα με μια σαφέστερη αίσθηση της αποφασιστικότητας των ανθρώπων (τόσο στην Ελλάδα όσο και στον Καναδά) να αντισταθουν στους ίδιους και τα ορυχεία τους.
Συγκεκριμένα, η Niki Ashton (Churchill, Manitoba NDP MP) ήταν επίσης στο ακροατήριο. Τόνισε ότι αφού το Καναδικό Σχέδιο Συντάξεων (CPP- Καναδικό Συνταξιοδοτικό ταμείο) έχει επενδύσει στην Eldorado Gold και ο καθένας με έναν αριθμό κοινωνικής ασφάλισης έχει συμμετοχή σε αυτό και θα πρέπει να μιλήσει ξεκάθαρα ενάντια στα μεταλλεία. Η Jamie Kneen από το MiningWatch Καναδά ( παρατηρητήριο μεταλλευτικών δραστηριοτήτων) συντόνισε την εκδήλωση  και σημείωσε ότι μια  αναφορά θα κυκλοφορήσει σύντομα τονίζοντας το θέμα του συνταξιοδοτικού ταμείου ,  επίσης πως η Ομοσπονδιακή Καναδική Εταιρεία Ανάπτυξης Εξαγωγών στηρίζει την  Eldorado Gold, και κάλεσε την καναδική κυβέρνηση και τον Πρέσβη του Καναδά στην Ελλάδα να υποστηρίξουν τους ανθρώπους στην Ελλάδα και όχι αυτή η εταιρεία.
Αν είστε στην περιοχή του Τορόντο, μπορείτε να δείτε τους ομιλητές :
Πέμπτη 30η Μάη, στις 7 μ.μ.
Κτίριο Μηχανολόγων Μηχανικών, Room 252
Πανεπιστήμιο του Τορόντο
Το Συμβούλιο των Καναδών είναι στην πολύ ευχάριστη θέση να συνδράμει  αυτές τις ομιλίες , και να παρέχει στήριξη για την κάλυψη των δαπανών τους, και να έχει το προσωπικό και ακτιβιστές σε κάθε μία από τις πόλεις που συμβάλλουν στην οργάνωση και προώθηση της επίσκεψης των ελλήνων φίλων μας και της αποφασιστικής τους αντίστασης.
Μετάφραση : N.K.




UPDATE: Eldorado Gold turns up to hear Greek mine opponents in Ottawa

http://canadians.org/blog/?p=21061 

By Brent Patterson, Tuesday, May 28th, 2013More Sharing ServicesShare  Print 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου