<<...Είναι κακό πράγμα η ανεργία, αλλά είναι χειρότερο ο θάνατος. Είναι καλό πράγμα η ανάπτυξη, αλλά είναι καλύτερο η ζωή. Θα προτιμούσα να μιλάω για τη ζωή, αλλά αν γίνουν τα χρυσωρυχεία θα σας μιλάω μόνο για την ψυχή σας. Τίποτα δεν θα έχω να πω πια για τη ζωή.>> Μητροπολίτης Άνθιμος,ομιλία-συλλαλητήριο ενάντια στα χρυσωρυχεία Αλεξανδρούπολη 16/1/2008 ( από τον ιστότοπο της Ιεράς Μητρόπολης Αλεξανδρουπόλεως http://www.imalex.gr/EF4AFB8A.el.aspx)

Τρίτη 28 Μαΐου 2013

Eνημέρωση από τον Καναδά (1): Μόντρεαλ

ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ

Hellenic Mining Watch – Resistance to destructive mining in Greece


Eνημέρωση από τον Καναδά (1): Μόντρεαλ

Στον Καναδά βρίσκονται από την Κυριακή 26 Μαΐου ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Βαγγέλης Λαμπάκης και οι Τόλης Παπαγεωργίου και Μαρία Καδόγλου από το “Παρατηρητήριο” μετά από πρόσκληση μελών του Καναδικού Κοινοβουλίου. Σκοπός της επίσκεψης είναι η ενημέρωση της Καναδικής κυβέρνησης και του Καναδικού κοινού για την πραγματική κατάσταση στην Ελλάδα γύρω από τις δραστηριότητες της Καναδικής Eldorado Gold. Η περιοδεία συνδιοργανώνεται από το Συμβούλιο των Καναδών , την Ελληνο-Καναδική Επιτροπή για την Ηθική Μεταλλεία, και την Παν-Θρακική Κοινότητα του Οντάριο.
greek2-as-smart-object-1H πρώτη εκδήλωση ενημέρωσης έγινε το βράδυ της Κυριακής στο Μόντρεαλ παρουσία δυο Ομοσπονδιακών βουλευτών του κόμματος NDP και ενός Περιφερειακού βουλευτή του Κεμπέκ με το κόμμα Quebec Solidaire MNA. Περισσότερα γι’αυτή την εκδήλωση διαβάστε εδώ από το Συμβούλιο των Καναδών. Τη Δευτέρα μιλήσαμε σε μέσα ενημέρωσης και σε διαχειριστές μεγάλων επενδυτικών εταιρειών που “αξιοποιούν” τις συντάξεις των Καναδών εργαζομένων επενδύοντάς τες σε εταιρείες σαν την Eldorado.
Το ταξίδι συνεχίζεται σήμερα στην Οτάβα και θα ενημερώνουμε όποτε μπορούμε. Είναι έκδηλη η ανησυχία της εταιρείας που τόσο καιρό προσπαθεί να αποκρύψει από τους Καναδούς και τους επενδυτές την αλήθεια για τα όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα. Χθες κιόλας, αμέσως μετά την εκδήλωση στο Μόντρεαλ, έσπευσε να ανεβάσει στο διαδίκτυο κείμενο “διάψευσης” των όσων λέμε (εδώ), με τα γνωστά ψέμματα: 5.000 θέσεις εργασίας, πλήρης και εξαντλητική διαβούλευση με πολλές δημόσιες συγκεντρώσεις (πόσο πιο ψεύτες πια…), πλήρης δημόσια διαβούλευση και στη Θράκη (μόνο που αποφεύγουν να πουν ποια ήταν η κατάληξη… Δεν πειράζει, θα τα πει εδώ ο Δήμαρχος).
Στην πτήση προς Μόντρεαλ την Κυριακή είχαμε μια καθόλου τυχαία συνάντηση.Ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Μεϊμαράκης βρίσκεται επίσης στον Καναδά,σύμφωνα με πληροφορίες του Βήματος “με εντολή του Πρωθυπουργού, για να καθησυχάσει τους Καναδούς για την επένδυσή τους στις Σκουριές”.Προφανώς θα τους πει “μην ανησυχείτε, θα τους βάλουμε όλους φυλακή και το έργο θα προχωρήσει”…
Διαβάστε παρακάτω το μεταφρασμένο δελτίο τύπου που εξέδωσε  για αυτό το ταξίδι το Mining Watch Canada, οργάνωση με στόχο “την αλλαγή των δημόσιων πολιτικών ώστε να διασφαλιστεί η υγεία των ανθρώπων, των κοινοτήτων και των οικοσυστημάτων”. Tο “Παρατηρητήριο” δε συνδέεται με το Mining Watch Canada  με κανένα άλλο τρόπο εκτός από τους κοινούς στόχους.

Η βία γύρω από τα μεταλλευτικά έργα της Eldorado Gold στην Ελλάδα φέρνει τους αντίπαλους της εξόρυξης στον Καναδά

Μια αντιπροσωπεία από τη βόρεια Ελλάδα θα επισκεφθεί τον Καναδά από τις 26 έως τις 31 Μαΐου 2013, για να ενημερώσει τους Καναδούς για την τρέχουσα κατάσταση σχετικά με τα σχέδια εξόρυξης Σκουριών και Περάματος της Eldorado Gold με έδρα το Βανκούβερ. Η ελληνική αντιπροσωπεία περιλαμβάνει το Δήμαρχο Αλεξανδρούπολης, Βαγγέλη Λαμπάκη, τον Τόλη Παπαγεωργίου από τη Χαλκιδικής και τη Μαρία Καδόγλου από το Ελληνικό Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων .
“Η μεταλλευτική δραστηριότητα στην περιοχή ήταν πάντα μικρής κλίμακας και υπόγεια, αλλά ακόμη και αυτή η μικρής κλίμακας δραστηριότητα έχει αφήσει την περιοχή με μια κληρονομιά ρύπανσης”, σημειώνει Μαρία Καδόγλου. “Τώρα μιλάμε για μια τεράστια επέκταση της εξόρυξης, ασύμβατη με την κλίμακα της χερσονήσου της Χαλκιδικής η οποία δεν είναι έρημος, αλλά μια πυκνοκατοικημένη περιοχή με πλούσιο φυσικό περιβάλλον, ιστορία και πολιτισμό – και ο τρίτος πιο δημοφιλής τουριστικός προορισμός της χώρας.”
Η αντιπροσωπεία θα μιλήσει εκπροσωπώντας τις επηρεαζόμενες κοινοτήτες στη Θράκη και τη Χαλκιδική, όπου υπάρχει συντριπτική αντίθεση με τα έργα εξόρυξης. Θα συζητήσουν το επικίνδυνο και βίαιο κλίμα σήμερα γύρω από τα μεταλλευτικά έργα και τη διάβρωση της δημοκρατικής διαδικασίας στην ίδια την πατρίδα του Αριστοτέλη.
Η Καδόγλου σχολιάζει: “Η ελληνική κυβέρνηση και η Eldorado φαίνεται να πιστεύουν ότι ένα έργο που είναι ανεπιθύμητο από την πλειοψηφία του πληθυσμού μπορεί να επιβληθεί με τη βία, την καταστολή και την ποινικοποίηση της διαμαρτυρίας.”
Η αντιπροσωπεία θα μιλήσει επίσης για την όλο και πιο αρνητική διεθνή φήμη του Καναδά, συμπεριλαμβανομένης της ανάμειξης της Καναδικής κυβέρνησης μέσω της Καναδικής πρεσβείας στην Ελλάδα, τη χρηματοδότηση [της Eldorado Gold] από την Export Development Canada (πρόγραμμα εξωτερικής βοήθειας του Καναδά) και τις επενδύσεις από τα δημόσιες συνταξιοδοτικά προγράμματα. Ενδεικτικά του τρόπου με τον οποίον ο Καναδάς επιχειρεί να καλύψει καταστροφικά και αμφιλεγόμενα έργα εξόρυξης χρησιμοποιώντας  πρωτοβουλίες “εταιρικής κοινωνικής ευθύνης”.
Η Καδόγλου προσθέτει, «Θέλουμε η Καναδική κυβέρνηση να σταματήσει να προωθεί αυτά τα καταστροφικά σχέδια εξόρυξης στα οποία αντιτίθενται οι τοπικές κοινωνίες στη Χαλκιδική και τη Θράκη. Οι Έλληνες πολίτες θα πρέπει να είναι σε θέση να αποφασίσουν τι είδους μέλλον θέλουν να έχουν”.
Για ενημέρωση του Τύπου (στην αγγλική γλώσσα), παρακαλούμε επικοινωνήστε με τον Jamie Kneen, Mining Watch Canada, στο Jamie@ miningwatch.ca,  γραφείο (613) 569 – 3.439, κινητό (613) 761 – 2273.
Ο Δήμαρχος Λαμπάκης, ο κ. Παπαγεωργίου, και η κα Καδόγλου θα κάνουν στάσεις στο Μόντρεαλ, την Οτάβα και  το Τορόντο κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους στον Καναδά:
  • May 26: Montreal public event: 7 pm – Alternatives Hall (3720 Park Ave., #300)
  • May 27: Montreal media availability – 11am to 2pm
  • May 28: Ottawa public event - 7 pm, 121 Lamoureux Hall, University of Ottawa (145 Jean-Jacques Lussier Private)
  • May 30: Press conference – 9:30am, Press Gallery, 131-S, Centre Block, House of Commons
  • May 30: Toronto media availability – 3-5pm
  • May 30: Toronto public event - 7pm – Room 252, Mechanical Engineering Building, University of Toronto (5 King’s College Road – Main intersection: College + St. George)
  • May 31: Vancouver media availability – 9am to 11am

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου