Την ομόθυμη και ομόφωνα αρνητική γνωμοδότηση επί της μελέτης περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του Επενδυτικού Σχέδιο Εξόρυξης και επεξεργασίας Χρυσοφόρου κοιτάσματος στην περιοχή Krumovgrad στη Βουλγαρία, κατ’ εφαρμογή της σύμβασης ESPOO για την διαδικασία εκτίμησης Περιβαλλοντικών επιπτώσεων σε διασυνοριακά πλαίσια ,έλαβαν τα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης κατά την συνεδρίαση της 11ης Απριλίου στην Κομοτηνή.
Την σχετική εισήγηση για το θέμα
έκανε ο Λέκτορας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Γιώργος Τριανταφυλλίδης εκ μέρους ομάδας εργασίας ενώ παρέστησαν και μίλησαν ,εκφράζοντας την αντίθεση των τοπικών κοινωνιών της γειτονικής χώρας η Δήμαρχος του Δήμου Κρούμοβγκραντ κα Σεμπιχά Μεχμέτ και η Δντρια Περιβάλλοντος του Δήμου Κίρτζαλι Βεσελίνα Τάντσεβα παρουσία του Αντιδημάρχου Κίρτζαλι  Βασίλ Μπομπέκωφ.
Την συμπαράσταση στον αγώνα κατά της εξόρυξης χρυσού και της επεξεργασίας του μεταλλεύματος με την μέθοδο της κυάνωσης εξέφρασαν επίσης ο Δήμαρχος Μαρώνειας Σαπών Ηλίας Ιωαννάκης  καθώς και ο Αντιδήμαρχος Κομοτηνής και αναπληρωτής Δημάρχου Βασίλης Κυπριανίδης ενώ επιστολή στην οποία εκφράζει την κάθετα αρνητική του θέση πάνω στο ζήτημα απέστειλε ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Ευάγγελος Λαμπάκης.Την εμπειρία του από τους αγώνες στη Χαλκιδική διατύπωσε στο Συμβούλιο και ο Μηχανικός Τόλης Παπαγεωργίου.
Τα μέλη του Συμβουλίου συμφώνησαν στην ανάγκη αλλαγής του αναγχρονιστικού μεταλλευτικού κώδικα, καθώς και την κατοχύρωση της άποψης του Περιφερειακού Συμβουλίου πριν από τις οριστικές αποφάσεις για ζητήματα που εγκυμονούν περιβαλλοντικές επιπτώσεις και σε διακρατικό επίπεδο.
Για το θέμα ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης Αρης Γιαννακίδης δήλωσε:
«Όσοι ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση και παρέστησαν σήμερα στην συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, εξέφρασαν ομόφωνα τη θέση πως το Περιβάλλον δεν έχει εθνικά όρια.
Αυτή είναι η διασυνοριακή διαπεριφερειακή συνεργασία, όπου υπάρχει κοινός προβληματισμός, μια διαδικασία ανταλλαγής απόψεων, συζητήσεων, διαβουλεύσεων και νομίζω ότι αυτό που κυριάρχησε ήταν μια ομοθυμία, όσον αφορά το όχι στην συγκεκριμένη δραστηριότητα της εξόρυξης του χρυσού στην γειτονική Βουλγαρία.
Η απόφαση αυτή ήρθε ως αποκορύφωμα μιας αδιάλειπτης έκφρασης της τοπικής κοινωνίας γιατί δεν συνάδει με την αναπτυξιακή προοπτική και με τον προσανατολισμό της Περιφέρειας μας.» συμπλήρωσε ο Περιφερειάρχης.
Ψήφισμα ενάντια στην χρήση της πυρηνικής ενέργειας λόγω των τεράστιων περιβαλλοντικών κινδύνων που εγκυμονεί ενέκρινε το Περιφερειακό Συμβούλιο ενώ αξιολογήθηκε ως εξαιρετικά σημαντική η σχετική εισήγηση του Αναπληρωτή Καθηγητή του τομέα Πυρηνικής Φυσικής Στοιχειωδών Σωματιδίων του ΑΠΘ Χρήστου Ελευθεριάδη προς το Σώμα.
Το Συμβούλιο συμφώνησε στην πρόταση ανάληψης διεθνούς πρωτοβουλίας δια της οποίας θα διατρανωθεί η αντίθεση στην χρήση της πυρηνικής ενέργειας και στην κατασκευή νέων αντιδραστήρων στην Βαλκανική Χερσόνησο και στην Μεσόγειο.
Για το θέμα ο Περιφερειάρχης τόνισε:
«Είναι το πρώτο Περιφερειακό Συμβούλιο στην χώρα, που ασχολείται με τις επιπτώσεις από την λειτουργία πυρηνικών σταθμών ενέργειας στα Βαλκάνια και Μεσόγειο.
Υπήρξε πρόταση, η οποία θα υλοποιηθεί, να δημιουργηθεί ένα κίνημα ως έκφραση ενάντια στην πυρηνική ενέργεια, που θα κορυφωθεί μέσα από ένα συνέδριο που θα γίνει στην Περιφέρεια μας.
Καλώ όλους τους Βαλκάνιους λαούς, να διατρανώσουμε όλοι μαζί, να δημιουργήσουμε  εκείνο το κίνημα που θα προτάσσει τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, οι οποίες να συνάδουν με την αειφορία και με το περιβαλλοντικό οικοσύστημα στην ευρύτερη περιοχή. » κατέληξε ο Περιφερειάρχης.
Το Συμβούλιο τέλος ενέκρινε την τελική χάραξη του κάθετου άξονα Κομοτηνής –Νυμφαίας Κίρτζαλι, που αφορά στο πεδινό τμήμα του νομού μέχρι και τον κόμβο της Εγνατίας Οδού η οποία προτάθηκε από την Εγνατία Οδό ΑΕ και προέκυψε μετά και από σχετική κοινωνική διαβούλευση. Η χάραξη αυτή έγινε αποδεκτή από τους κατοίκους όλων των οικισμών πλησίον των οποίων διέρχεται ο οδικός άξονας και έτσι δημιουργείται άμεσα η προοπτική για την εμπρόθεσμη ολοκλήρωση ενός από τα σημαντικότερα έργα συγκοινωνιακής υποδομής της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης.
ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ ΕΝΑΝΤΙΑ
ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΠΥΡΗΝΙΚΩΝ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΩΝ

Η πρωτοφανής καταστροφή στους πυρηνικούς αντιδραστήρες της Ιαπωνίας μετά από τον καταστροφικό πολύνεκρο σεισμό επιβεβαιώνει με τον πλέον περίτρανο τρόπο πως η πυρηνική ενέργεια ακόμη και όταν  χρησιμοποιείται για ειρηνικούς σκοπούς, αποτελεί για την ανθρωπότητα μία διαρκή απειλή και δυνητικό κίνδυνο εξαιτίας κάποιου  ατυχήματος.
Η αλυσίδα άλλωστε των πυρηνικών δυστυχημάτων κυρίως σε χώρες με προηγμένη τεχνολογία με τις επιπτώσεις στο περιβάλλον  και στην υγεία των ανθρώπων, ακόμη και εκείνων που ζουν πολύ μακριά ,επιβεβαιώνει ότι η μορφή αυτή της ενέργειας δεν είναι τελικά διαχειρίσιμη ούτε και ασφαλής.
Το κόστος διαχείρισης των αντιδραστήρων που ολοκλήρωσαν τον κύκλο τους αλλά και η τύχη των επικίνδυνων αποβλήτων φανερώνουν πως τελικά η ενέργεια αυτή δεν είναι ούτε «φθηνή» ούτε περιβαλλοντικά «καθαρή».
Η Ευρώπη, με δεκάδες πυρηνικά εργοστάσια στο «σώμα» της και στο όνομα της «φτηνής και καθαρής ενέργειας», έχει μεταβληθεί σε απέραντο πυρηνικό εργοτάξιο.
Η χώρα μας βρίσκεται εγκλωβισμένη στον πυρηνικό κλοιό εργοστασίων, που σχηματίζουν οι γειτονικές μας χώρες, καθιστώντας πλέον ορατούς τους κινδύνους μιας ολοσχερούς καταστροφής της ευρύτερης περιοχής στην περίπτωση κάποιου ατυχήματος.
Παρά την σεισμικότητα της περιοχής των Βαλκανίων και της Νοτιανατολικής Μεσόγειου, γειτονικές προς την Ελλάδα χώρες, σχεδιάζουν την επέκταση ή και την κατασκευή νέων πυρηνικών εργοστασίων.
Ένα πυρηνικό ατύχημα στην περιοχή μας, θα μετέτρεπε την Ελλάδα σε «ραδιενεργή χώρα», με τεράστιες δημογραφικές και αναπτυξιακές επιπτώσεις.
Το Περιφερειακό Συμβούλιο Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης κατά την συνεδρίαση της 11 Απριλίου 2011 αποφασίζει το παρακάτω ψήφισμα:
1. Ενώνει τη φωνή του με όλους τους λαούς αλλά και τους πολίτες της υφηλίου που επιμένουν να αγωνίζονται για έναν πλανήτη χωρίς κάθε μορφής χρήση της πυρηνικής ενέργειας συμπεριλαμβανομένων και των πυρηνικών όπλων.
2. Διατρανώνει την πεποίθηση ότι η Ανατολική Μακεδονία Θράκη είναι περιφέρεια στην οποία οποιαδήποτε σκέψη παραγωγής πυρηνικής ενέργειας είναι και θα είναι ανεπιθύμητη.
3. Καλεί την ελληνική κυβέρνηση και το σύνολο του πολιτικού κόσμου να αναλάβουν όλες εκείνες τις διεθνείς πρωτοβουλίες προκειμένου να μην προχωρήσουν τα σχέδια κατασκευής πυρηνικών σταθμών στα  Βαλκάνια, στην Μεσόγειο  αλλά και στην υπόλοιπη Ευρώπη.
4. Να ενθαρρυνθεί η αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας καθιστώντας τη χώρα μας πρότυπο ανάπτυξης μακριά από ενεργειακές εξαρτήσεις και περιβαλλοντικά ρυπογόνες μεθόδους που επιβαρύνουν το περιβάλλον, την υγεία  και την ασφάλεια των πολιτών.
5. Ζητά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή,να στρέψει τα κονδύλια έρευνας στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και να σταματήσει να πριμοδοτεί σκανδαλωδώς  την πυρηνική και τα ορυκτά καύσιμα ,να προβλέπεται έγκριση ΜΠΕ και από τις γειτονικές χώρες, σε περιπτώσεις ανανεώσεων αδειών υφιστάμενων πυρηνικών εργοστασίων αλλά και καινούργιων. Σε περιπτώσεις δε που υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις για τυχόν προβλήματα στην λειτουργία υφιστάμενων πυρηνικών εργοστασίων να μπορούν οι γειτονικές χώρες να δρομολογούν διαδικασίες ελέγχου.
6. Δεσμεύεται να σχεδιάσει την βιώσιμη ενεργειακή αυτάρκεια για την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη  καλώντας και την τοπική αυτοδιοίκηση στις γειτονικές χώρες να πράξουν το ίδιο για την ασφάλεια και ευημερία των λαών μας.