<<...Είναι κακό πράγμα η ανεργία, αλλά είναι χειρότερο ο θάνατος. Είναι καλό πράγμα η ανάπτυξη, αλλά είναι καλύτερο η ζωή. Θα προτιμούσα να μιλάω για τη ζωή, αλλά αν γίνουν τα χρυσωρυχεία θα σας μιλάω μόνο για την ψυχή σας. Τίποτα δεν θα έχω να πω πια για τη ζωή.>> Μητροπολίτης Άνθιμος,ομιλία-συλλαλητήριο ενάντια στα χρυσωρυχεία Αλεξανδρούπολη 16/1/2008 ( από τον ιστότοπο της Ιεράς Μητρόπολης Αλεξανδρουπόλεως http://www.imalex.gr/EF4AFB8A.el.aspx)

Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2012

Οικολογική Εταιρεία Έβρου. ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 27-2-2012


Οικολογική Εταιρεία Έβρου.
ΔΕΛΤΙΟ  ΤΥΠΟΥ
                 Να προστατεύσουμε τον τόπο μας.
   Φαίνεται ότι  προς το παρόν  αποδεικνύεται αποτελεσματική η συστηματική και πολύχρονη προσπάθεια των χρυσωρυχείων για να αποσπάσουν την θετική γνωμοδότηση από το Υπουργείο Περιβάλλοντος.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠΕΚΑ  στις 21 Φεβρουαρίου γνωμοδότησε θετικά στην προμελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων  που υπέβαλλε η εταιρεία χρυσού  πριν από τρία χρόνια.
Το Υπουργείο αυτό που υποτίθεται ότι προστατεύει το περιβάλλον  δείχνει ότι δεν ενοχλείται από τα 10- 12 εκατομμύρια τόνους τοξικών αποβλήτων  που θα μολύνουν και θα καταστρέψουν την φύση. Δεν ανησυχεί για την όξινη απορροή που δηλητηριάζει τον υδροφόρο ορίζοντα.. Δεν προβληματίζεται για τις τεράστιες ποσότητες του θανατηφόρου κυανίου που θα χρησιμοποιούνται καθημερινά.
Με  την γνωμοδότηση αυτή το κεντρικό κράτος  μας οδηγεί  στο συμπέρασμα ότι εξυπηρετεί τους οικονομικούς στόχους μιας εταιρείας ξένων συμφερόντων, που εδώ και χρόνια επιμένει στον βιασμό της φύσης, μιας εταιρείας που καταργεί  με την προμελέτη  τα ρέματα και τα γεμίζει με τοξικά τέλματα, μιας εταιρείας χρυσού που διαστρεβλώνει την πραγματικότητα, που αποσιωπά τις τραγικές για την ανθρώπινη υγεία και την φύση επιπτώσεις
Το Υπουργείο Περιβάλλοντος με την θετική γνωμοδότηση αυτή διαγράφει προκλητικά την συνταγματική υποχρέωση του για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.
   Πέρα από αυτά το  Υπουργείο Περιβάλλοντος προκειμένου να υπηρετήσει τους οικονομικούς στόχους  των χρυσωρυχείων δηλαδή της Καναδικής πολυεθνικής Eldorado Gold  παραβλέπει και περιφρονεί τις ομόφωνες αποφάσεις των αιρετών αρχών του τόπου μας, δηλαδή του Περιφερειακού Συμβουλίου Ανατολικής Μακεδονίας- Θράκης, των Δημοτικών Συμβουλίων Αλεξανδρούπολης, Σαπών και Κομοτηνής., καθώς και όλων των Δημαρχών της Περιφέρειας. Παραβλέπει τις αρνητικές για τα χρυσωρυχεία αποφάσεις όλων των επιστημονικών, πολιτιστικών συνδικαλιστικών, περιβαλλοντικών οργανώσεων Έβρου και Ροδόπης δηλαδή της τοπικής κοινωνίας. Περιφρονεί ακόμη και τις αρνητικές για τα χρυσωρυχεία  εισηγήσεις των τοπικών δημοσίων Υπηρεσιών.
Το Υπουργείο Περιβάλλοντος τελικά με την γνωμοδότηση του για τα χρυσωρυχεία μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η αλήθεια , η ερμηνεία των νόμων, και το δίκαιο  διαμορφώνεται  από την εταιρεία χρυσού. Όμως λίγες μέρες πριν (στις 16 Φεβρουαρίου 2012) ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος κ. Μανιάτης έλεγε ότι. <<Καμιά επένδυση τέτοιου είδους δεν μπορεί να προχωρήσει αν δεν συμφωνήσουν οι τοπικές κοινωνίες.>> Αποδεικνύεται όμως τώρα περίτρανα το μέγεθος της αναξιοπιστίας αυτού του κυβερνητικού στελέχους , που εκπίπτει στην συνείδηση των πολιτών.
   Απέναντι  στην προκλητική αυτή στάση του ΥΠΕΚΑ αποφασίστηκε η σθεναρή αντίστασή της τοπικής κοινωνίας να εκφραστεί με μια σειρά κινητοποιήσεων, με πρώτη την ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ μπροστά από το Δημαρχείο της Αλεξανδρούπολης την Τετάρτη 7 Μαρτίου και ώρα 12.00π.μ.
Είναι πλέον η κατάλληλη στιγμή να γνωμοδοτήσουν για μια ακόμη φορά οι πολίτες της περιοχής μας, διατρανώνοντας την απόφασή τους να αποτρέψουν   το φρικιαστικό ενδεχόμενο να λειτουργήσουν τα  ολέθρια για την τοπική οικονομία και το περιβάλλον χρυσωρυχεία. του θανάτου.
Σε αυτή τη κινητοποίηση καλούνται να συμμετάσχουν  και όλοι οι βουλευτές των δύο Νομών που συνυπέγραψαν πρόσφατα ενάντια στα χρυσωρυχεία.
Η σιωπή και τα μισόλογα  σε αυτή την κρίσιμη εποχή ερμηνεύονται ως ένοχη συμπόρευση με τους χρυσοθήρες.
                               Το ναι στα χρυσωρυχεία
                        Ισοδυναμεί με προδοσία           
   Αλεξ/πολη 27 Φεβρουαρίου 2012
                                                                                                         Η Συντονιστική Γραμματεία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου