<<...Είναι κακό πράγμα η ανεργία, αλλά είναι χειρότερο ο θάνατος. Είναι καλό πράγμα η ανάπτυξη, αλλά είναι καλύτερο η ζωή. Θα προτιμούσα να μιλάω για τη ζωή, αλλά αν γίνουν τα χρυσωρυχεία θα σας μιλάω μόνο για την ψυχή σας. Τίποτα δεν θα έχω να πω πια για τη ζωή.>> Μητροπολίτης Άνθιμος,ομιλία-συλλαλητήριο ενάντια στα χρυσωρυχεία Αλεξανδρούπολη 16/1/2008 ( από τον ιστότοπο της Ιεράς Μητρόπολης Αλεξανδρουπόλεως http://www.imalex.gr/EF4AFB8A.el.aspx)

Τρίτη 2 Αυγούστου 2011

Νέο ηχηρό «ΟΧΙ» κατά του χρυσού-ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ -ΤΡΙΤΗ 02 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2011

Νέο ηχηρό «ΟΧΙ» κατά του χρυσού
Το περιφερειακό συμβούλιο ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, κατά την προχθεσινή του συνεδρίαση, επανέλαβε το ηχηρό «όχι» στις επενδύσεις χρυσού στην περιοχή μας, μετά από συζήτηση επί του θέματος, που εισήγαγαν τα μέλη της διανομαρχιακής Επιτροπής Έβρου-Ροδόπης, που εναντιώνονται στην εκμετάλλευση των Κοιτασμάτων στο Πέραμα και στις Σάπες. Στην αίθουσα συνεδριάσεων της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης, έδωσαν το «παρών», τόσο τα μέλη της Διανομαρχιακής Επιτροπής, όσο και μέλη των «Αγανακτισμένων», που εναντιώνονται στην εν λόγω εξέλιξη και κατέθεσαν προς το σώμα τις θέσεις τους, ζητώντας να αποδοκιμάσει τις επιχειρούμενες ενέργειες. Αν και σύσσωμο το περιφερειακό συμβούλιο δήλωσε την αντίθεσή του στις επενδύσεις αυτής της μορφής, διαφοροποιημένη εμφανίστηκε η στάση της μείζονος αντιπολίτευσης, που έθεσε μια σειρά από αντιρρήσεις και ενστάσεις επί της διαδικασίας, αναφορικά με τον τρόπο, που εισήχθη το θέμα προς συζήτηση, το περιεχόμενο της απόφασης, που θα καλούταν να λάβει το σώμα, αλλά και την αποτελεσματικότητα αυτής της απόφασης, όσον αφορά τις εξελίξεις επί του θέματος. Οι παραπάνω αντιδράσεις και ενστάσεις της Περιφερειακής Αναγέννησης είχαν ως αποτέλεσμα κατά τη διαδικασία της ψηφοφορίας οι περιφερειακοί σύμβουλοι, κ. κ. Δημήτρης Πέτροβιτς και Κωνσταντίνος Ζαγναφέρης να ψηφίσουν «λευκό» και να προκαλέσουν τις αποδοκιμασίες από τους παριστάμενους πολίτες, αλλά και από μερίδα των συναδέλφων τους των άλλων παρατάξεων. Νωρίτερα, στις τοποθετήσεις των επικεφαλής των παρατάξεων και των περιφερειακών συμβούλων, εκτός από την κριτική για στρουθοκαμηλισμό προς τη μείζονα αντιπολίτευση, τα μέλη του συμβουλίου, που πήραν το λόγο, άσκησαν δριμύ «κατηγορώ» εναντίον της κυβέρνησης, αλλά και της εταιρίας, που προωθεί την επένδυση, ενώ τόνισαν την αναγκαιότητα σεβασμού της εκπεφρασμένης θέσης της τοπικής κοινωνίας. Από μερίδα, μάλιστα, περιφερειακών συμβούλων προτάθηκε η απόφαση να περιλαμβάνει συγκεκριμένες μορφές αντίδρασης, στην περίπτωση, που αυτή δεν εισακουστεί από την κεντρική κυβέρνηση και συνεχιστεί η προσπάθεια υλοποίησης των επενδυτικών σχεδίων. Εν τέλει, μετά από πρόταση του περιφερειάρχη, αποφασίστηκε το «όχι» του περιφερειακού συμβουλίου και των λοιπών φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης, να μεταφερθεί στην κεντρική πολιτική σκηνή και σε όλους τους εμπλεκόμενους, μέσα από μια διαθεσμική επιτροπή από την περιοχή μας.

Ανέστης Στρατιάδης, «Δυσανάλογα αρνητικές σε σύγκριση με τις θετικές οι επιπτώσεις της εξόρυξης χρυσού»

Ο κ. Στρατιάδης, εκπροσωπώντας τη διανομαρχιακή επιτροπή Έβρου-Ροδόπης κατά των χρυσωρυχείων, κάλεσε τα μέλη του περιφερειακού συμβουλίου να προχωρήσουν σε μια ξεκάθαρη τοποθέτηση επί του ζητήματος της εξόρυξης χρυσού. Ο κ. Στρατιάδης αναφέρθηκε στο ιστορικό της υπόθεσης και την εδώ και χρόνια προσπάθεια δανειοδότησης και λειτουργίας βιομηχανικών μονάδων παραγωγής χρυσού στο Πέραμα και στις Σάπες, ενώ ανέλυσε τις δυσμενείς επιπτώσεις, που αναμένεται να επιφέρουν οι ως άνω δραστηριότητες, τόσο σε ό,τι έχει να κάνει με το φυσικό περιβάλλον, όσο και με την υγεία των κατοίκων, αλλά και την οικονομική σε βάθος χρόνου αναπτυξιακή πορεία της περιοχής μας. Υπογραμμίζοντας ότι κάθε ανθρώπινη δραστηριότητα πρέπει να αξιολογείται και να εξελίσσεται, όχι μόνο με κριτήριο την κερδοφορία, αλλά με βάση τις αρχές της Αειφόρου και Βιώσιμης Ανάπτυξης, παρέθεσε μια σειρά από επιστημονικές γνωματεύσεις, κοινό συμπέρασμα των οποίων αποτελούν οι δυσανάλογα αρνητικές σε σύγκριση με τις θετικές οι επιπτώσεις της εξόρυξης χρυσού.

Γιώργος Πετρίδης, «Στο μέλλον θα μας χρειαστεί κουράγιο και περισσότερη διάθεση για αγώνα»

Στη συνεδρίαση έδωσαν επίσης το «παρών» οι δήμαρχοι Κομοτηνής και Αλεξανδρούπολης, κ.κ. Γιώργος Πετρίδης και Βαγγέλης Λαμπάκης αντίστοιχα, που επαναδιατύπωσαν τις σθεναρά αντίθετες θέσεις τους, αναφορικά με την εκμετάλλευση χρυσού στην περιοχή μας. Ο κ. Πετρίδης δε θέλησε να μακρηγορήσει κατά την τοποθέτηση του, σημειώνοντας ότι είναι γνωστές διαχρονικά οι απόψεις του επί του θέματος, αλλά αρκέστηκε να παροτρύνει τους θεσμικούς φορείς και την κοινωνία να διατηρήσουν περισσότερο κουράγιο και περισσότερη διάθεση για αγώνα, εκφράζοντας την ανησυχία πως «θα μας χρειαστούν το επόμενο διάστημα».

«Αν αποτύχω δεν θέλω να είμαι δήμαρχος»

Από τη μεριά του ο κ. Λαμπάκης χαρακτήρισε την οικονομική κρίση ως εργαλείο των χρυσοθήρων και των εκάστοτε κυβερνήσεων για να υλοποιήσουν τις προθέσεις τους, ενώ καυτηρίασε τη στάση της κυβέρνησης, που ρίχνει το μπαλάκι στις τοπικές κοινωνίες, για να αποφασίσουν για αυτά τα έργα. Όπως σημείωσε, «είναι ελεεινή αυτή η συμπεριφορά, όταν λένε ότι, όσο δε θέλουν οι τοπικές κοινωνίες, δε θα γίνει αυτή η οικονομική δράση». «Μα οι ηγέτες οφείλουν να κατευθύνουν», υπογράμμισε, «και να οδηγούν το λαό εκεί, που του αξίζει, σε μια ανάταση οικονομική και κοινωνική, μέσα από ηθικές αξίες». «Δεν αφήνουν το λαό μόνο του», συνέχισε, «έρμαιο στις τύχες του και στα μεγαθήρια των συμφερόντων». Τέλος, διαχώρισε τους «λεκτικούς», όπως τους χαρακτήρισε, αγωνιστές, από τους πραγματικούς αγωνιστές, αυτούς που επί δώδεκα χρόνια πονάνε και δικαιώνονται, όταν καταφέρνουν δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια να είναι ομόφωνα ενάντια σε αυτήν τη δράση». «Αν αποτύχω, δε μ’ ενδιαφέρει η θέση του δημάρχου», τόνισε ολοκληρώνοντας την τοποθέτηση του, «δε θέλω να είμαι δήμαρχος Αλεξανδρούπολης, γιατί θα έχω αποτύχει σαν άνθρωπος, σα μέλος της κοινωνίας, σα γονιός και σα σύζυγος, θα έχω αποτύχει απέναντι στον εαυτό μου».

Δημήτρης Πέτροβιτς, «Σε καμία περίπτωση δε θα δεχτούμε μια απόφαση, η οποία, χωρίς τεκμηρίωση, θα οδηγήσει σε ένα αυτογκόλ την περιφερειακή αυτοδιοίκηση»


Πριν ξεκινήσουν οι τοποθετήσεις από τις παρατάξεις και τα μέλη του περιφερειακού συμβουλίου, ο κ. Δημήτρης Πέτροβιτς από την Περιφερειακή Αναγέννηση, αντικαθιστώντας τον κ. Γιώργο Παυλίδη, που απουσίαζε, απηύθυνε ερώτημα προς το προεδρείο για το «αν ο εισηγητής του θέματος, κ. Στρατιάδης, εκφράζει τη θέση της διοίκησης της περιφέρειας», λαμβάνοντας ως απάντηση ότι το θέμα δεν εισήχθη από τη διοίκηση, αλλά μετά από σχετικό αίτημα της διανομαρχιακής επιτροπής και έγινε δεκτό για το λόγο ότι αποτελεί ένα εξαιρετικά επίκαιρο ζήτημα. Θέτοντας θέμα δημοκρατικότητας της διαδικασίας, για λόγους ανάμεσα στους οποίους είναι και η μη πρόσκληση της αντίθετης πλευράς, επέλεξε τελικά να ψηφίσει «λευκό». Στην παραπάνω ένσταση ο κ. Μιχαηλίδης είχε ανταπαντήσει ότι προηγήθηκε ικανός χρόνος, μετά τη δημοσίευση των θεμάτων της συνεδρίασης, κάτι που θα παρείχε τη δυνατότητα σε όποιον ενδιαφέρεται να παραστεί στη συζήτηση.

Ως ειδικός αγορητής της Περιφερειακής Αναγέννησης έθεσε ορισμένα ερωτήματα για το διαδικαστικό κομμάτι της συζήτησης του θέματος του χρυσού στη συγκεκριμένη συνεδρίαση, ενώ εκτίμησε ότι «μια ενδεχόμενη απόφαση σήμερα, υπό τη μορφή ψηφίσματος, θα έχει ως αποτέλεσμα να μπορεί να επικαλεστεί ο οποιοσδήποτε επενδυτής ή άλλος, που θα είναι αντίθετος με αυτήν την άποψη, ότι δεν τηρούμε την αρχή της αμεροληψίας». «Ξέρετε πόσες τέτοιες αποφάσεις έχει τινάξει στον αέρα το Συμβούλιο της Επικρατείας;», ρώτησε απευθυνόμενος προς το σώμα. «Ακόμα κι αν δεν ισχύσει νομικά αυτό», συνέχισε, «είναι πολύ εύκολο να υποτιμηθεί πολιτικά η όποια γνωμοδότηση παράσχουμε, όταν κληθούμε από την κυβέρνηση. Μια απόφαση άστοχη θα δημιουργήσει εκτόνωση προσωρινά, θα λειτουργήσει σαν αποενοχοποίηση και θα συγκαλύψει ενδεχομένως τις νέες αποφάσεις. Αυτό είναι κάτι, που είχε δηλώσει και ο Γιώργος Παυλίδης, όταν συζητούσαμε για το Κρούμοβγκραντ». Επιρρίπτοντας ευθύνες στη διοίκηση για το χειρισμό της υπόθεσης, σχετικά με τη γνωμοδότηση για το Κρούμοβγκραντ, τόνισε ότι «όπως εκείνη η εισήγηση, έτσι και η εισήγηση, που φέρατε σήμερα, πάσχει από έλλειμμα επιστημονικής τεκμηρίωσης». Τέλος, παρουσίασε τις θέσεις της Περιφερειακής Αναγέννησης, υπογραμμίζοντας ότι αποδεχόμαστε πλήρως το τρίπτυχο της Ε.Ε για την ανάπτυξη, όπου «η ανάπτυξη παρομοιάζεται με ένα ισόπλευρο τρίγωνο, με την μια πλευρά να περιλαμβάνει τους οικονομικούς όρους, η άλλη πλευρά τους περιβαλλοντικούς και η τρίτη τους κοινωνικούς όρους και προϋποθέσεις». Ζήτησε επιπλέον να καταγραγεί το συνολικό όφελος της περιφέρειας, όχι της χώρας, από την εν λόγω επένδυση, ενώ τόνισε ότι «δεν υπάρχει το απόλυτο «όχι» ή το απόλυτο «ναι» στο χρυσό, αλλά πρέπει να κριθεί κάθε μια πρόταση στα συγκεκριμένα της σημεία». Καταλήγοντας επανέλαβε τη διαφωνία της παράταξης, όσον αφορά τις διατάξεις του μεταλλευτικού κώδικα, ενώ επισημαίνοντας ότι «δε συμφωνούμε με τις επενδύσεις στα χρυσωρυχεία», τόνισε ότι «σε καμία περίπτωση δε μπορούμε να δεχτούμε μια απόφαση, η οποία, χωρίς τεκμηρίωση, σε άσκοπο χρόνο και χωρίς να λέγονται όλες οι αλήθειες, αν αυτές υπάρχουν στο βάθος του μυαλού μας, θα ποδηγετήσει και θα οδηγήσει σε ένα αυτογκόλ την περιφερειακή αυτοδιοίκηση, όπως ακριβώς συνέβη με την περίπτωση του Κρούμοβγκραντ».

Χρήστος Τρέλλης «Το υπουργείο έγραψε στα παλιά των υποδημάτων του τη γνωμοδότησή μας για το Κρούμοβγκραντ»

Ακολούθως το λόγο πήρε ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης», κ. Χρήστος Τρέλλης, που έκανε λόγο για ένα κίνημα, που εδώ και χρόνια εναντιώνεται στις επενδύσεις στο χρυσό, «άσχετα με την κοινωνική ή ταξική προέλευση των μελών του». «Σήμερα όμως η εταιρία διαμορφώνει νέο πλάνο», συνέχισε, «με βάση την πληρωμένη διαφήμιση και τις εξαγορασμένες συνειδήσεις, ακόμα μάλιστα και θεσμικών παραγόντων, κάνοντας το παν για την υλοποίηση των επενδύσεων». Υποστήριξε δε ότι «ήδη έχει πάρει δανειοδότηση για να κατασκευάσει τον πρώτο χώρο του εργοταξίου της» και τόνισε ότι «υπάρχουν πολιτικές ευθύνες, για τον τρόπο με τον οποίο την πήρε».

Επίσης τάχθηκε υπέρ της συζήτησης του θέματος στη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου, καθώς και σε δημοτικά συμβούλια, όπου προηγήθηκαν ανάλογες συζητήσεις. Απαντώντας εμμέσως στις ενστάσεις της μείζονος αντιπολίτευσης, σημείωσε ότι η αναγκαιότητα πηγάζει από το γεγονός ότι «υπάρχουν διεργασίες σε κεντρικό επίπεδο, για να δοθούν οι αδειοδοτήσεις». Απευθυνόμενος, μάλιστα, ευθέως προς τα μέλη της μείζονος αντιπολίτευσης, τα κάλεσε «να μη στρουθοκαμηλίζουν, αλλά να πάρουν καθαρή πολιτική τοποθέτηση».

Δεν παρέλειψε να τονίσει ότι «πρέπει και η κυβέρνηση να πάρει θέση για το ζήτημα και να ανακαλέσει τα μεταλλευτικά δικαιώματα, που έχουν παραχωρηθεί στις εταιρίες, με οποιοδήποτε οικονομικό κόστος, κι αν προκύψει», ενώ επανέλαβε το αίτημα «να αλλάξει ο αποικιακός μεταλλευτικός κώδικας, που δημιουργήθηκε πριν από εκατό χρόνια». Τέλος, κάλεσε το σώμα να καυτηριάσει τη στάση του Υπουργείου Περιβάλλοντος, που όπως είπε, «έγραψε στα παλιά των υποδημάτων του τη γνωμοδότηση μας για το Κρούμοβγκραντ».

Τάκης Χαρίτου «Το Πέραμα αποτελεί την κερκόπορτα, ώστε να ακολουθήσουν οι Σάπες με τα έξι ορυχεία»

Από τη μεριά του ο κ. Τάκης Χαρίτου αρχικά επέκρινε τη στάση της μείζονος αντιπολίτευσης, υποστηρίζοντας ότι «πρόκειται για μια ώρα ευθύνης, όπου δε χρειάζονται υπεκφυγές, ούτε μισόλογα». «Έχουμε μπροστά μας», συνέχισε, «ένα βαθιά πολιτικό, κοινωνικό και αναπτυξιακό ζήτημα και όχι ένα τεχνικό, επιστημονικό ή διαδικαστικό θέμα. Νομίζω ότι δεν υπηρετούν την πραγματικότητα και το κλίμα σύμπνοιας, που υπάρχει μέσα στην κοινωνία, τέτοιου είδους μισόλογα και παρεμβάσεις, που υπαινίσσονται μεν, αλλά δεν παίρνουν με σαφήνεια θέση».

Στη συνέχεια έστρεψε τα βέλη του προς τον υπουργό περιβάλλοντος, κ. Παπακωνσταντίνου, σημειώνοντας με νόημα ότι «είναι ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση, προς ευχάριστη έκπληξη των χρυσοθήρων». «Αμφιβάλλω αν διάβασε και μελέτησε τις υποθέσεις», συνέχισε, «αλλά πρόλαβε να εμφανίσει οφέλη μέσα στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα από την παραχώρηση μεταλλευτικών δικαιωμάτων, το 2012 για τη Χαλκιδική και το 2013 για τη Θράκη».

Θέτοντας το ερώτημα τι είδους ανάπτυξη θέλουμε για την περιοχή μας, υποστήριξε ότι «οι χρυσοθήρες έχουν το σχέδιό τους και το Πέραμα αποτελεί την κερκόπορτα, ώστε να ακολουθήσουν οι Σάπες με τα έξι ορυχεία». «Με το χρυσό να καλπάζει στα 1800 δολάριο ανά ουγκιά», συνέχισε, «να είστε σίγουροι ότι και τα μικρότερης περιεκτικότητας κοιτάσματα σε όλη τη βορειοδυτική πλευρά της οροσειράς της Ροδόπης θα τα αναζητήσουν». «Το σχέδιό τους είναι ένα νέο Ελντοράντο για την περιοχή», υπογράμμισε, «αλλά το δικό μας το σχέδιο πιο είναι;». «Στο δίλημμα βιώσιμη ανάπτυξη ή χρυσωρυχεία», επισήμανε, «πεποίθησή μας είναι ότι η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών της περιφέρειας θα δώσει καθοριστική απάντηση σε όσους επιχειρήσουν να νομιμοποιήσουν ή να πάρουν μια τέτοια απόφαση για εγκατάσταση των χρυσορυχείων». «Είμαι αισιόδοξος ότι μπορούμε να τους σταματήσουμε», κατέληξε, «όπως τους σταματήσαμε τα τελευταία 15 χρόνια. Ας μη μας υποτιμήσουν, γιατί η απόφασή τους αυτή μπορεί να γίνει η σταγόνα, που θα ξεχειλίσει την οργή, που είναι συσσωρευμένη μέσα στην κοινωνία».

Αθανάσιος Μακρής «Χρεώσαμε τις γενιές μας οικονομικά και περιβαλλοντικά, ας μη τις χρεώσουμε και πολιτικά»

Με τη φράση «υπάρχουν εξελίξεις» ξεκίνησε ο κ. Μακρής την τοποθέτησή του, απαντώντας στο ερώτημα των κ.κ. Πέτροβιτς και Μαρκόπουλου, σχετικά με τους λόγους, που επέβαλαν τη συζήτηση του θέματος. «Η εταιρία έχει ήδη κάνει αίτηση για fast track (Διαδικασία Ταχείας Αδειοδότησης)», τόνισε, «και αυτό, που περιμένουμε, είναι πότε θα αρχίσει να «τρέχει», ποτέ θα «σκάσει» η δανειοδότηση». Απαντώντας δε σε ένσταση, που διατυπώθηκε επίσης από τη μείζονα αντιπολίτευση, ότι δε συμμετείχε στη συζήτηση κάποιος εκπρόσωπος του ΙΓΜΕ, ο κ. Μακρής σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «αν ερχόταν ένας εκπρόσωπος του ΙΓΜΕ εδώ, θα μας έλεγε ότι η Ελλάδα είναι πρώτη στην εξαγωγή βωξίτη, νικελίου, μαγνησίου και άλλων, όμως αυτά δεν έχουν σώσει τη χώρα από τη χρεοκοπία». «Το βασικό επιχείρημα», συνέχισε, «είναι οι θέσεις εργασίας και ότι ο ορυκτός πλούτος θα μας σώσει. Αυτό, όμως, που μας οδήγησε στη χρεοκοπία είναι το μοντέλο. Κι αυτό το μοντέλο περιείχε την εκμετάλλευση και την εξαγωγή του ορυκτού πλούτου. Κι όμως έχουμε χρεώσει τις γενιές μας οικονομικά και περιβαλλοντικά. Ας μη τις χρεώσουμε και πολιτικά».

Στρεφόμενος κατά της εταιρίας, σημείωσε ότι «την εξαγορά συνειδήσεων την ονομάζει κοινωνική ευθύνη», ενώ αποκάλυψε ότι επιχείρησε να προσεγγίσει διακριτικά και τον ίδιο, χωρίς φυσικά να βρει ανταπόκριση. Τέλος, επισήμανε ότι πρέπει η περιφέρεια να παρέμβει και σε ό,τι αφορά τις εξορύξεις χρυσού στην Χαλκιδική, μιας και επηρεάζεται και ο Στρυμονικός κόλπος, που είναι κομμάτι της περιφέρειας μας, ενώ πρότεινε τη συγκρότηση διαπαραταξιακής επιτροπής, που θα επιδιώξει συναντήσεις σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο για το θέμα.


Άρης Γιαννακίδης «Θα είμαστε όλοι μαζί και θα πούμε ένα μεγάλο όχι»

Ο περιφερειάρχης, κ. Άρης Γιαννακίδης υποστήριξε ότι «για 15 ολόκληρα χρόνια οι κυβερνήσεις διακομματικά επικεντρώνονται στο χρυσό και ήθελαν να γίνει αυτή η επένδυση». «Βρήκαν όμως μια εξαιρετική αντίσταση», συνέχισε, «από τη θεσμική κοινωνία και από το λαό, κυρίως από τα νέα παιδιά. Ξέρουμε ότι και σε αυτή τη συγκυρία υπάρχει πολιτική βούληση να προχωρήσει η συγκεκριμένη επένδυση. Εμείς έχουμε μάθει να αγωνιζόμαστε, μπορούμε να προγραμματίσουμε το βηματισμό μας και θεωρώ ότι πρέπει να κρατήσω την ομοφωνία και την ομοθυμία των συναδέλφων, ότι θα είμαστε όλοι μαζί και ότι θα πούμε ένα μεγάλο «όχι». Ας αφήσουμε, λοιπόν, τις μικροαντιπαραθέσεις κι ας κρατήσουμε σαν κόρη οφθαλμού ότι σήμερα όλοι οι συνάδελφοι, άλλοι με λιγότερο στεντόρεια φωνή, άλλοι με περισσότερο, είπαμε ότι θα είμαστε όλοι μαζί». Καταλήγοντας τόνισε ότι «η σημερινή συζήτηση ήταν καθαρά πολιτική, αφού σε επίπεδο επιστημονικής προσέγγισης έχει αξιολογηθεί εδώ και 15 χρόνια από τη θεσμική κοινωνία».


Συντάκτης:Θωμάς Σταμούλης
e-mail: paratiritis.stamoulis@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου