<<...Είναι κακό πράγμα η ανεργία, αλλά είναι χειρότερο ο θάνατος. Είναι καλό πράγμα η ανάπτυξη, αλλά είναι καλύτερο η ζωή. Θα προτιμούσα να μιλάω για τη ζωή, αλλά αν γίνουν τα χρυσωρυχεία θα σας μιλάω μόνο για την ψυχή σας. Τίποτα δεν θα έχω να πω πια για τη ζωή.>> Μητροπολίτης Άνθιμος,ομιλία-συλλαλητήριο ενάντια στα χρυσωρυχεία Αλεξανδρούπολη 16/1/2008 ( από τον ιστότοπο της Ιεράς Μητρόπολης Αλεξανδρουπόλεως http://www.imalex.gr/EF4AFB8A.el.aspx)

Σάββατο 24 Μαρτίου 2012

Παραιτούνται δήμαρχοι αν λειτουργήσουν τα χρυσωρυχεία στον Έβρο-radioevros

Παραιτούνται δήμαρχοι αν λειτουργήσουν τα χρυσωρυχεία στον Έβρο

22 Μαρτίου, 2012
Οι δήμαρχοι της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης δημοσιοποίησαν την πρόθεση τους να προβούν στην ακραία πράξη της παραίτησης στην περίπτωση που η κεντρική διοίκηση εγκρίνει το έργο του χρυσού στο Πέραμα Έβρου.
Με ομόφωνο ψήφισμα της η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης διαμηνύει στον υπουργό Εσωτερικών Τάσο Γιαννίτση, την απόφασή των δημάρχων να παραιτηθούν μαζικά του αξιώματος τους, αν αδειοδοτηθεί η επένδυση χρυσού στο Πέραμα Έβρου.
Την σχετική πρωτοβουλία για την απόφαση - ψήφισμα είχε ο Δήμαρχος Κομοτηνής, Γιώργος Πετρίδης. Η παραίτηση, είχε εκφραστεί προ καιρού και από τον κ. Λαμπάκη, Δήμαρχο Αλεξανδρούπολης, ως έσχατο μέσο αντίστασης κατά της εταιρείας χρυσού τώρα όμως αποκτά ιδιαίτερο πολιτικό ενδιαφέρον καθώς συντάσσονται όλοι οι δήμαρχοι και μάλιστα τη στιγμή που για κάποιους από αυτούς, το πρόβλημα ελάχιστα τους αγγίζει.
Μάλιστα ο κ. Λαμπάκης έκανε λόγο για ηρωική απόφαση, όταν μάλιστα κάποιους δεν τους αφορά άμεσα και για ένα τρομακτικό όπλο που θα αποτελέσει το κενό εξουσίας που θα δημιουργήσει η παραίτηση των δημάρχων, κάτι που όπως είπε, δεν αντιμετωπίζεται.
Το ψήφισμα του Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΕΔ ΑΜ-Θ, το οποίο αφορά το θέμα της λειτουργίας χρυσωρυχείων στη Θράκη έχει ως εξής:
Προς Υπουργό Εσωτερικών κ. Αναστάσιο Γιαννίτση
Ύστερα από την ομόφωνη απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου ΑΜ-Θ αλλά και των Δημοτικών Συμβουλίων Αλεξανδρούπολης, Σαπών - Μαρώνειας και Κομοτηνής κατά της ίδρυσης χρυσωρυχείων στο Δήμο Αλεξανδρούπολης και Μαρώνειας - Σαπών, ομόφωνα εμείς οι Δήμαρχοι της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης αποφασίσαμε να θέσουμε στη διάθεση του Υπουργού Εσωτερικών την παραίτηση μας σε περίπτωση που εγκριθεί η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων και λειτουργήσουν τα χρυσωρυχεία στην περιοχή.
Συντασσόμαστε και ενισχύουμε με το παρόν ψήφισμα τη στάση όλων των επιστημονικών, πολιτιστικών και κοινωνικών φορέων της τοπικής και ευρύτερης κοινωνίας που ενδιαφέρονται για το μέλλον της περιοχής και αντιστέκονται σε κάθε κυβερνητική απόφαση που στο βωμό της ανάπτυξης υπονομεύει την ποιότητα ζωής των δημοτών της.
Ταυτόχρονα με το παρόν ψήφισμα απαιτούμε να ρυθμιστεί νομοθετικά η απαγόρευση της εξόρυξης χρυσού με την χρήση του θανατηφόρου κυανίου.
Για τα Μέλη του ΔΣ της ΠΕΔ ΑΜΘ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
Κωνσταντίνος Σιμιτσής
Δήμαρχος Καβάλας

Πέμπτη 22 Μαρτίου 2012

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΙΑΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗΣ 21-3-2012



Κομοτηνή 21.3.2012

Επίδειξη βαρβαρότητας της εταιρίας «Ελληνικός Χρυσός» στη Χαλκιδική.

Στη Μ. Παναγία στη Χαλκιδική εδώ και ένα χρόνο, κάτοικοι της περιοχής που τάσσονται ενάντια στη μεταλλουργία χρυσού, φυλάσσουν την περιοχή ώστε να μην καταστραφεί το δάσος στο όρος Κάκαβος, που βρίσκεται πάνω από το χωριό, και ο τόπος τους από την εταιρία «Ελληνικός Χρυσός». Η εν λόγω εταιρεία όπως η «Χρυσωρυχεία Θράκης ΑΕ» ανήκουν στην ίδια εταιρεία, που δεν είναι άλλη από την καναδική Eldorado Gold.

Το μεσημέρι της Τρίτης, 20.03.2012, περίπου 40 κάτοικοι της περιοχής (το ήμισυ γυναίκες) που φύλασσαν το χώρο αυτό, δέχτηκαν οργανωμένη και άνανδρη επίθεση από 500 εργαζόμενους της εταιρίας. Οι εργαζόμενοι αυτοί αποσπάστηκαν κατά τη διάρκεια της βάρδιας τους, από άλλα μεταλλεία της εταιρίας στη Χαλκιδική, και μεταφέρθηκαν με λεωφορεία της εταιρίας στη Μ. Παναγία. Μαζί τους ήταν και παράγοντες από το Δήμο Αριστοτέλη. Οι εργαζόμενοι επιτιθέμενοι με δολοφονική μανία, χρησιμοποιώντας ξύλα και καταστρέφοντας το φυλάκιο που είχαν φτιάξει οι κάτοικοι, τραυμάτισαν πολλούς αγωνιστές, ένας από τους οποίους βρίσκεται σοβαρά τραυματισμένος σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης.
 
Καταγγέλλουμε το μελετημένο σχέδιο εκφοβισμού και επίδειξης δύναμης που χρησιμοποιεί η εταιρεία οπλίζοντας το χέρι των εργαζομένων ενάντια στους κατοίκους που αντιτίθενται στα μεταλλεία χρυσού.
 
Καταγγέλλουμε τη στάση της αστυνομίας, η οποία αντί να προσπαθήσει να αποτρέψει τα επεισόδια άφησε τους μισθοφόρους της εταιρείας να επιτεθούν, εμποδίζοντας στη συνέχεια τους κατοίκους της περιοχής που προσέρχονταν για συμπαράσταση στο χώρο κλείνοντας την κυκλοφορία οχημάτων προς το βουνό.

Το μυαλό, η καρδιά και η βούλησή μας είναι κοντά στους συναγωνιστές μας της Χαλκιδικής. Ο αγώνας μας είναι κοινός. Ο εχθρός είναι κοινός και με τα βίαια επεισόδια που προκάλεσε έδειξε το πραγματικό του πρόσωπο.

Και επειδή ο πόλεμος που κήρυξαν οι χρυσοθήρες στην περιοχή μας με λάφυρο το χρυσό  θα διαρκέσει πολλά ακόμα χρόνια, δηλώνουμε ότι είμαστε και θα είμαστε πιστά προσηλωμένοι στο δίκαιο αγώνα μας. Θα υπερασπιστούμε το τόπο μας ενάντια στα συμφέροντα της κάθε εταιρείας που προσπαθεί επίμονα, χρησιμοποιώντας όλα τα μέσα, να βάλει μπουρλότο στη βιωσιμότητα της περιοχής.

Πέμπτη 8 Μαρτίου 2012

Κινητοποίηση κατά της εξόρυξης χρυσού Τετάρτη, 07 Μάρτιος 2012

Ανατολική Μακεδονία - Θράκη Αλεξανδρούπολη: ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ + ΒΙΝΤΕΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΧΡΥΣΩΡΥΧΕΙΩΝ
Ανατολική Μακεδονία - Θράκη Αλεξανδρούπολη: ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ + ΒΙΝΤΕΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΧΡΥΣΩΡΥΧΕΙΩΝ


Κινητοποίηση κατά της εξόρυξης χρυσού Τετάρτη, 07 Μάρτιος 2012 ΑΠΟ ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ TV

Κινητοποίηση κατά της εξόρυξης χρυσού
Τετάρτη, 07 Μάρτιος 2012 18:24


Κινητοποίηση κατά της εξόρυξης χρυσού από το Πέραμα, έγινε το μεσημέρι της Τετάρτης στην Αλεξανδρούπολη. Φορείς και μαθητές από σχολεία της περιοχής συγκεντρώθηκαν μπροστά από το Δημαρχείο της πόλης και μετά από ομιλίες, πραγματοποίησαν ειρηνική πορεία μέχρι τα γραφεία της εταιρείας Χρυσωρυχεία Θράκης Α.Ε.




Με ομιλίες μαθητών απο Γυμνάσια και Λύκεια της Αλεξανδρούπολης, άνοιξε η η συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατα των Χρυσορυχείων που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης μπροστά απο το Δημαρχείο. Φορείς και αρχές της περιοχής διαδήλωσαν ενάντια στην εξόρρυξη του χρυσού, με ομιλίες, ψεύτικες πλάκες χρυσού και χώμα που υποτιθέμενα ήταν εμποτισμένο με κυάνιο. Εκπρόσωπος του κινήματος κατα των Χρυσορυχείων στη Χαλικιδική δήλωσε την συμπράταση των συμπολιτών του, ενώ το παρόν έδωσε και ο Αντιδήμαρχος Κιλκίς Μιχάλης Αναστασιάδης μαζί με εκπροσώπους της επιτροπής αγώνα Κιλκίς. Και απο τον νομό Ροδόπης όμως έδωσαν το παρόν τοπικές αρχές, ο Περιφερειάρχης Άρης Γιαννακίδης, ο Δήμαρχος Κομοτηνής κ. Πετρίδης και ο Δήμαρχος Μαρωνείας και Σαπών κ. Ιωαννάκης, συνοδευόμενος απο αντιπροσωπεία της περιοχής του Κρούμβγκραντ της Βουλγαρίας, η οποία τις προηγούμενες μέρες έδωσε την άδεια για την εξόρρυξη χρυσού στον τόπο τους για 30 χρόνια.

Τον λόγο πήραν και εκπρόσωποι των πολιτκών κομμάτων, μεταξύ αυτών του ΣΥΡΙΖΑ, των Οικολόγων Πράσινων, της Δημοκρατικής Αριστεράς, του ΚΚΕ, της ΝΟΔΕ Έβρου και του ΛΑΟΣ.

Η συγκεντρωση ολοκληρώθηκε με ομιλία του Δημάρχου Βαγγέλη Λαμπάκη, ο οποίος έδωσε και την έναρξη της πορείας στο κέντρο της πόλης, μέχρι τα γραφεία της εταιρείας Χρυσωρυχεία Θράκης Α.Ε., όπου τοποθέτησαν βαρέλια με την ένδειξη κυάνιο στο πεζοδρόμιο.

Απο τους συμμετέχοντες υπογράφησαν καταστάσεις με τα ονόματα τους, δηλώνοντας και με αυτό τον τρόπο την αντίθεσή τους.

Δευτέρα 5 Μαρτίου 2012

Μητροπολίτης Άνθιμος,ομιλία-συλλαλητήριο ενάντια στα χρυσωρυχεία Αλεξανδρούπολη 16/1/2008

Μητροπολίτης Άνθιμος,ομιλία-συλλαλητήριο ενάντια στα χρυσωρυχεία Αλεξανδρούπολη 16/1/2008 ( από τον ιστότοπο της Ιεράς Μητρόπολης Αλεξανδρουπόλεως http://www.imalex.gr/EF4AFB8A.el.aspx) :
''.....Όπως ανέφερε ο Μητροπολίτης μας, «δεν μας ενδιαφέρει να μας πει ο κ. Φώλιας πόσο επικίνδυνη είναι η επένδυση αυτή. Το έχουμε ψάξει, γνωρίζουμε πολύ καλά. Θέλουμε να μας πει εάν στην αναπτυξιακή μηχανή χρειάζονται ανθρώπινες ζωές για να κινηθούν τα γρανάζια της. Δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη χωρίς την καταστροφή του περιβάλλοντος; Πού είναι τα περίφημα που μας έλεγαν περί οικολογίας; Τόσο γρήγορα τα ξέχασαν;»

Ο Μητροπολίτης μας χαρακτήρισε τα χρυσωρυχεία ως έναν μόνιμο εφιάλτη για την περιοχή και τους κατοίκους της και ζήτησε από την πολιτεία να αφουγκραστεί την δεκαετή αγωνία πολιτών και φορέων, διαφορετικά, όπως χαρακτηριστικά υπογράμμισε, «θα θεωρήσουμε ότι είναι εχθρική απέναντί μας. Είναι κακό πράγμα η ανεργία, αλλά είναι χειρότερο ο θάνατος. Είναι καλό πράγμα η ανάπτυξη, αλλά είναι καλύτερο η ζωή. Θα προτιμούσα να μιλάω για τη ζωή, αλλά αν γίνουν τα χρυσωρυχεία θα σας μιλάω μόνο για την ψυχή σας. Τίποτα δεν θα έχω να πω πια για τη ζωή», τόνισε ο Μητροπολίτης μας εν μέσω χειροκροτημάτων και επευφημιών. ''

 

Το φυσικό περιβάλλον της Θράκης:
μια συνοπτική θεώρηση βασικών δεδομένων και προβλημάτων(*)
και προτεινόμενο πλαίσιο αντιμετώπισης

(*) Ειδική αναφορά στα σχεδιαζόμενα-επαπειλούμενα έργα των χρυσορυχείων και του πετρελαιαγωγού


Στέλιος Σκιάς
Δρ. Τεχνικός Γεωλόγος, Γεω-περιβαλλοντολόγος, MS.c., Ph.D.
Επικ. Καθηγητής, Τομ. Γεωτεχνικής Μηχανικής, Τμ. Πολιτικών Μηχανικών, ΔΠΘ

Πρόεδρος Δ.Σ. του Πολιτιστικού Αναπτυξιακού Κέντρου Θράκης (ΠΑΚΕΘΡΑ)


Ι. Εισαγωγή: τα χαρακτηριστικά του ελλαδικού φυσικού περιβάλλοντος

Η Ελλάδα, ως φυσικός χώρος, είναι γνωστό και αποδεκτό (από πληθώρα έγκυρων επιστημονικών μελετών και ερευνών), ότι χαρακτηρίζεται από:
·      το, σχετικά, μικρό μέγεθος (χωρικά, ποσοτικά χαρακτηριστικά),
·      την ιδιαίτερη φυσικο-γεωγραφική  πολυπλοκότητα (ανάγλυφο, γεωλογία, σχέση-διαπλοκή γης και νερού και ξηράς-θάλασσας) που συνδέεται με σημαντική, εγγενή, φυσική, αλλά αντιμετωπίσιμη(!), επικινδυνότητα (κυρίως λόγω σεισμογένειας καθώς και κατολισθητικών και πλημμυρικών φαινομένων) αλλά και ανυπέρβλητο, με τα υψηλότερα, σχετικά διεθνή standards, αισθητικό κάλλος,
  • την ιδιαίτερα μεγάλη βιοποικιλότητα και το συνδεόμενο ιδιαίτερα σημαντικό (ποιοτικά και ποσοτικά) φυσικό κεφάλαιο (χλωρίδα και πανίδα στην ξηρά και στα υδάτινα σώματα)
  • τον σημαντικό (αλλά, μη ικανοποιητικά γνωστό και ορθολογικά αξιοποιημένο…) ορυκτό πλούτο  και το τεράστιο (σε ποσότητα και ποικιλία) δυναμικό σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ηλιακό, αιολικό, γεωθερμικό, κ.ά), και βεβαίως
  • το τεράστιο και διαχρονικό (προϊστορία έως σύγχρονη εποχή) πολιτισμικό της απόθεμα!
Είναι, επίσης γνωστό, ότι